نقد فیلم باربی 2023

در نهایت فیلم سینمایی باربی با تمام پیچ و تاب های فراوان پس از یک بررسی طولانی در انتخاب بازیگران خود به تولید پایان داد و به اکران عمومی درآمد.

سرگذشت واقعی باربی

این فیلم براساس یک روند صحیح، در چند بخش به معرفی عروسک های باربی در قالب دنیای باربی
می پردازد و سپس عروسک های مکمل باربی را معرفی می نماید؛ همچنین به جایگاه و نقش هریک از گروه‌های عروسکی در ارتباط با باربی و نوع ارتباط بین آنان اشاره می کند؛ تا آنجا که در بخشی از داستان خالق واقعی عروسک باربی بنام روت هندلر به بیننده معرفی می شود.

https://www.ehsanshafiee.com/wp-content/uploads/2023/09/Barbie___Main_Trailer720p.mp4

به عبارت دیگر در بخش نخست داستان تا زمان رفع ابهام اولیه برای بیننده، سعی شده است تمامی خانواده باربی و داستان مرتبط با هریک بخوبی توضیح و تشریح شود.

اشاره به چند نکته

برای بررسی و نقد فیلم باربی می بایست به چند نکته اشاره کرد.
اولین تولید عروسک های باربی، در آغاز دهه ۶۰ میلادی می باشد. که توسط کمپانی متل، به بهره برداری رسیده و خالق این عروسک خانم هندلر بوده است. این محصول نیز همانند بسیار محصولات، بعنوان نمونه اولیه دچار تغییراتی از ظاهر و پوشش تا ایجاد داستان با هدف برقراری ارتباط با کاربر خود شده است؛ به بیانی بهتر این محصول از دهه ۸۰ میلادی توانست بخوبی با گروههای مختلف سنی ارتباط برقرار کند و ظاهر اصلی و مناسبی برای خود فراهم کند؛ در همین دهه بود که عروسک باربی توانست در گروه‌های مختلف شغلی و خدماتی نیز به معرفی مشاغل برای دختران بپردازد. و به آرامی شخصیت های مختلف دیگری را در خانواده خود وارد کند؛ با کمی فاصله از واقعیت ماجرا و نحوه تولید و گسترش آوازه باربی در جهان، اکنون مخاطبان فیلم باربی همان نسلی می باشند که دچار بحران سنی شده اند؛ نه نوجوانان یا کودکان کنونی؛ و این موضوع در طول فیلم نیز برای بیننده مشهود می شود.

و برقراری ارتباط با اولین کشف و پاسخ به بخشی از سوال ایجاد شده قوی تر ادامه پیدا می کند. موضوع کن و باربی، در گروه عروسک ها، همواره دچار بحران ها و چالش هایی بوده است؛ با این حال شرایط پیش آمده از روابط آنها، برای مخاطب ایرانی به جهت تغییر اصول و ذائقه داخلی تغییر یافته و مربوط به پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی می شود؛ لذا بیننده ایرانی از داستان کشمکش های بین المللی این دو شخصیت نا آگاه خواهد ماند؛ اما می تواند در طول فیلم، تلاش کن در ابراز علاقه و پیوستن به باربی را بخوبی درک نماید. درحالی که باربی طبق اصول خود، به هیچ وجه تمایلی به این ارتباط از خود نشان
نمی دهد.

شخصیت های داستان

مارگو رابی که جایگاه باربی مستقل، سخت کوش و در جستجوی دنیای زیبا را، به خوبی ایفا می کند. و با وجود آنکه در فیلم های بسیاری این تلاش و غرور را نشان داده است؛ اما، بیننده را به یاد هیچ یک از نقش های گذشته خود نمی اندازد.
این درحالیست که رایان گاسلینگ، شخصیت سباستین در فیلم لالالند را حتی در اجرای موزیکال خود نیز نشان می دهد و شاید قرار گرفتن در نقش های کلیشه ای و موزیکال، که خود از عوامل اساسی در انتخاب بازیگران است، می تواند باعث اینگونه برداشت ها شود. به بیانی دیگر اگر مارگو رابی نیز در نقش موزیکال دیگری ایفای نقش کرده بود، اکنون چندان مورد تحسین قرار نمی‌گرفت چرا که بیننده از رایان گاسلینگ، شخصیتی دیگر در یک ارتباط عاطفی را پذیرفته و دیده است.

Actors Margot Robbie and Ryan Gosling are photographed during a photocall for the upcoming Warner Bros. film “Barbie” in Los Angeles, California, U.S., June 25, 2023. REUTERS/Mike Blake

مسیر نهایی داستان

اما آنچه که در ادامه این داستان و با ورود باربی به دنیای واقعی رقم می خورد، در اصل مسیر رشد سنی و بلوغی است که هر دختر و پسری با آن روبرو می شود و به عبارتی، یادآوری واقعیات زندگی برای بیننده ایست که آن را در دنیای واقعی تجربه کرده است.
و برای او بعنوان خنده و پوزخندی شناخته می شود، که در رفتار باربی از نادانی و جهل او در ارتباط با دنیای واقعی رقم می خورد؛ همچنان با تاکید بر این موضوع که مخاطب اصلی و بیننده ای که با فیلم باربی در حال برقراری ارتباط است، نوجوانان و کودکان نیستند بلکه دختران و پسران هستند که در دهه ۳۰ یا ۴۰ زندگی خود به سر می برند؛ افرادی که در برقراری ارتباط با فرزندان خود دچار مشکل شده اند، در حال دست و پنجه نرم کردن با بحران های مختلف زندگی و در انتظار ظهور نقطه امیدی هستند.
اکنون باربی برای بازگشت به حالت اولیه و قرارگرفتن دوباره بروی پنجه پای خود در ارتباطی ناخواسته، وارد عمل شده است؛ یکی از دلایل پرفروش شدن این فیلم می‌تواند معنای موزیکال، برای خانواده ای باشد که بصورت جمعی اقدام به تماشای این فیلم می کنند؛ درک جایگاه زن بعنوان شخصیت مستقل از یک شخصیت عروسکی که به گفته خالق و کمپانی خود مجرد است و ازدواج نکرده است و بعنوان یک زن مستقل در حال روبرو شدن با موضوعات مختلف اجتماعی است؛ همچنین پذیرش جایگاه کن که نوعی استعاره از توانستن است؛ اما برای این توانستن نیاز به راهبری و هدایت باربی دارد تا هر دو به جایگاه واقعی خود پی ببرند از نکات جالب و قابل توجه در فیلم است.
که در طی آن کشمکش هایی را بروز می دهد تا آنجایی که تعادل و جایگاه مناسبی نه در دنیایی مردانه و نه در دنیایی زنانه را فراهم کند و این حق انتخاب ها تجربه حضور در محیطی دیگر برای باربی را رقم می زند.

https://www.ehsanshafiee.com/wp-content/uploads/2023/09/BARBIE_Official_Trailer_2_2023720p.mp4

این فیلم، ادای احترامی به تمام زنان پرتلاشی می باشد که با از خودگذشتگی در نقش ها و شغل های اجتماعی مختلف، تلاش می کنند تا دنیای بهتری را با همراهی و حمایت مردان ایجاد کنند؛ اتفاقی که از سال‌ ها و دهه های قبل در پذیرش و همراهی عروسکی با خالق روت هندلر برایشان آغاز و تا اکنون ادامه دارد.

دسته بندی شده در: