بررسی زوایای مختلف برنامه قرآنی محفل و برنامه های موفق رمضانی

با نزدیک شدن به روزهای پایانی ماه مبارک رمضان و به جهت شرایط جسمی که ناخواسته در این ماه برایم فراهم شد.

عیدی رمضانی را در چهارچوب برنامه های تلویزیون و کنترل جسمی گذراندم.

محفل برنامه نوروزی و متبرک به رمضان موفق و پیشرو

در این بین برنامه محفل که قبل از افطار و اذان مغرب به افق تهران از شبکه سه به پخش می پردازد، یکی از برنامه های موفق صداوسیما در نوروز و رمضان 1403 شناخته می شود.

این برنامه که در قالب یک تلنت شو با محوریت قرآن و توانمندی های مرتبط با قرآن کریم برگزار می شود. شامل مجری، داوران داخلی و خارجی مسلمان، تماشاچی و همراهان و شرکت کنندگان داخلی و خارجی می شود.

از راست به ترتیب مجری و داوران برنامه محفل

محتوای تصویری برنامه قرآنی محفل

وسعت مکان تصویربرداری برنامه محفل به جهت حضور تماشاچی و همراهان به واسطه قالب تلنت شوی آن از موارد ناگزیر در ضبط می باشد؛ که به آن نمای استیج و مکان داوری نیز می توان اضافه نمود.

رنگ پردازی قرمز و مشکی برنامه مزین شده با آیات قرآنی و نورپردازی استیج بروی دو بخش آن جهت رویت داوران از موارد اجرایی در تصویر پردازی می باشد.

محتوای صوتی برنامه محفل

قالب اساسی و موثر صوتی برنامه محفل علاوه بر موسیقی زمینه، اجرای قرآنی و تواشیح شرکت کنندگان و تشویق یا قرائت قرآنی داوران می باشد.

که به جهت ارتباط مستقیم با موضوع برنامه محفل جلوه بیشتر نسبت به جلوه تصویری ایجاد کرده است.

هرچند نمی توان از پوشش داوران و شرکت کنندگان چشم پوشی نمود اما صوت در برنامه محفل جایگاه اساسی دارد.

ارتباط معنوی با شرکت کنندگان

برقراری ارتباط داوران با شرکت کنندگان در برنامه محفل به دو بخش شرکت کنندگان داخلی و سپس شرکت کنندگان خارجی تقسیم می شود.

در گروه شرکت کنندگان داخلی بررسی یک ماجرا یا واقعه که نقش و جایگاه موثر قرآن و اعتقاد دینی و مذهبی در عبور از سختی ها را نشان می دهد نیز مورد توجه قرار می گیرد.

این در حالیست که درباره شرکت کنندگان خارجی برنامه محفل موضوعیت تنها حفظ ارتباط موثر و تشویقی در اجرای شرکت کننده را در برمی گیرد.

به ترتیب از راست مجری و سپس داوران برنامه محفل

روند اجرا در برنامه محفل

در برنامه محفل روند اجرا منوط به موفقیت شرکت کنندگان و ورود به مرحله دیگری نمی باشد بلکه در طول هر قسمت براساس میزان جذب داوران در اجرای شرکت کننده.

داوران از شرکت کننده می خواهند که پیشنهادی برای دریافت هدیه خود نماید که این موضوع به سفرهای زیارتی و اقلام متبرکه خلاصه می شود که در بعضی موارد پرداخت مالی همراه خواهد بود که در دید مخاطب نمایش داده نمی شود.

توضیحات قرآنی و نکات قابل تأمل پیرامون آیات قرآن از موارد دیگری می باشد که در برنامه محفل اجرا می شود.

شوخی های داوران با یکدیگر و شوخی با شرکت کنندگان جاذبه دیگر در روند اجرای برنامه به شمار می آید.

برنامه نوشته شده بدون هیچ سردرگمی

مسیر سازی و مخاطب شناسی از نکات اصلی است که در برنامه محفل به خوبی پرداخته شده است.

تغییر روند تبلیغات از ستادهای خارجی و بین المللی به اساسی ترین ستون داخلی کشور یعنی صداوسیما از مواردی است که با حضور شرکت کنندگان خارجی در برنامه محفل به خوبی شاهد آن هستیم.

ارتباط رمضان، قرآن و جهان اسلام باعث تلفیق مشارکت داخلی و خارجی در برنامه محفل می گردد. اتفاقی که در تیم داوری نیز نمود پیدا کرده است.

برنامه محفل به جهت اجرای باز در تشویق و ارتباط با شرکت کنندگان و حذف مرحله بندی در اهدای جوایز موفقیت را کسب می کند

و در مرحله بعد توجه تمامی گروه های مذهبی و سپس سایر بخش های جامعه را به خود معطوف می کند.

برنامه محفل در ساعات پیش از اذان مغرب و افطار با نمایشی قرآنی و نمایی منسجم ارتباطی مناسب با مخاطبان خود برقرار نموده است.

احسان شفیعی

نگاه نویسنده به جریان برنامه سازی و جذب مخاطب

همراه با مقایسه ای بین برنامه محفل و برنامه ماه عسل

در سال های پیش از فعالیت برنامه محفل برنامه ماه عسل را می توان به عنوان یکی از برنامه های موفق در ماه رمضانی در نظر داشت.

که به واسطه رشد و توسعه خود براساس تجربه هر ساله منجر به گسترش و ارتقاء سطح کیفیت برنامه سازی و عوامل اجرایی می گردید.

عوامل را در نظر بگیرید از تدارکات به عنوان اساس فعالیت تیم برنامه ساز تا در نهایت مجری که به واسطه اقدامات مختلف شرایط و زمینه های رشد و پیشرفت یا بالعکس انتقاد و توبیخ را ایجاد می کند.

چگونه یازده ماه تفکر به یک خطا برای انتظار در جبران آن در ضبط برنامه جدید در سال جدید می تواند تاثیری شگرف در برنامه سازی را ایجاد کند.

مجری برنامه

ما از یک برنامه چه انتظاراتی داریم؛ این گزارش تحلیلی سعی به آموزش و بررسی برنامه سازی نخواهد داشت.

اما مشخص نمودن جایگاه مجری به واسطه نگاه کارگردان در روند اجرای برنامه باعث تثبیت نه تنها ارتباط بلکه مشخص شدن خط فکری برنامه به واسطه مجری خواهد شد.

هرچند در سیاست های جدید سازمانی که به سادگی در تمامی برنامه های نوروز در سال جدید مشهود می باشد.

کنترلِ شخصیت سازی و شخصیت پروری، نمود نمایش یک تفکر در اجرا است.

احسان شفیعی

به این معنا که نمایش یک برنامه چون برنامه محفل حاصل اجرای گروهی با طرحی مشخص است که مسیر اجرا و نمایش در قالبی از پیش تعیین شده قرارداده شده است لذا فرد و افرادی در تعیین موفقیت آن نقشی نخواهند داشت.

با این توضیح هرچند خوانندگان به جریان ها و برنامه های مختلفی در ذهن خود مراجعه خواهند نمود اما در ارتباط با برنامه محفل براساس زمان و نقطه ارتباطی می توان به برنامه ماه عسل اشاره نمود.

برنامه ماه عسل

هرچند در هر برنامه مناسبتی و دوره ای هدایا نقش اساسی در حفظ ارتباط و تهییج آن ایفا می کنند.

اما در برنامه ماه عسل علاوه بر اهداء هدایا، پویش های جمع آوری کمک های مردمی نیز به خوبی مشهود و مورد استقبال مخاطبان قرار می گرفت.

اگر از هزینه حضور داوران و تقدیرات و سایر موارد مرتبط با آن در برنامه محفل فاصله بگیریم

روند دکور، نورپردازی و نمایش در قالب تلنت طی چهارچوب نمایشی قرآنی در برنامه محفل خود جای سخن دارد.

که نه در دفاع که از زمان دفاع فاصله گرفت ایم.

اما از نگاه تحلیلی در امر برنامه سازی، ماه عسل چندان هزینه ای به دوش سازمان قرارنداده بود.

در گفتاری مشخص و قابل قبول براساس شرایط آن زمان و اکنون می توان گفت برنامه ای موفق است که پس از جذب مخاطب توان امرار معاش و درآمدزایی در سطحی مشخص را از خود بروز دهد هرچند عام المنفعه

احسان شفیعی

زیبایی رنگ ها در نمایش جلوه می کند

در هنر تصویرسازی تمامی برنامه سازان به این امر معتقد هستند که آنچه خوراک ذهن مخاطب می شود از آنچه خوراک چشم او می شود ارزشی بیشتر و ماندگاری طولانی تری خواهد داشت

احسان شفیعی

ترکیب رنگ خدا، قرآن، انسان، نفس، خطا، جبران، بخشش، موسیقی، تشویقی در قالبی اجتماعی، تنبیهی در پذیرش جامعه، گریه، خنده، مشارکت اجتماعی، مشارکت حکومتی، معرفی آسیب های اجتماعی و حکومتی و…

تنها در دقایق پایانی غروب و لحظات افطار با جمله مجری برنامه توامان می شود آن لحظه که اعلام می کند…

وقت کم است.

به اوج خود میرسد در برنامه ای زنده که با خطا های مختلف فردی و تجهیزاتی نیز همراه است.

هنر ارتباط

ارتباط در لحظه و همراهی مخاطب با هر جریانی در حین نمایش خود شکوفا کننده خلاقیت است نه تنها برای مخاطب که آن عوامل طوفان دیدگانی هستند که هرگز مصداق و مشابهی نخواهند داشت.

تاکید خواهم کرد که برنامه های زنده مشابهی اکنون به ذهن شما خطور خواهد نمود.

هرچند نمی دانیم که ساخت برنامه کار سختی شده است یا بحث با مدیران سازمانی جهت تامین خواسته و سلیقه، آنچه مشهود است در صورت تمایل به برنامه سازی حفظ قالب و چهارچوب خواهد بودی که اولویت ها را مشخص می کند.

احسان شفیعی

دسته بندی شده در: